preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frana Krste Frankopana Brod na Kupi

Login
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Letak UZ Bobovac

DEŽURSTVO UČITELJA

Klikni dežurnog :)

Noć knjige

Radionice održane za Noć knjige pogledajte na sljedećem linku:

PROJEKT IGRA

U školskoj godini 2017./2018. igrat ćemo se i učiti. I dok učimo igrat ćemo se i dok se igramo učit ćemo, a sve zbog ovogodišnjeg školskog projekta ,,IGRA''.

PROJEKT GLOBE

U školskoj godini 2013./14. u našoj školi započela je djelovati GLOBE grupa pod vodstvom učitelja geografije Branimira Arbanasa. Tijekom godine počela su prva mjerenja oblaka, nabavka opreme za ostala mjerenja te je škola sudjelovala na GLOBE županijskoj smotri u Jastrebarskom. U proljeće 2014. postavljenja je meteorološka kućica u dvorištu škole koja omogućuje svakodnevno mjerenje temperature.

UZ BOBOVAC

PRIJEVOZ UČENIKA

7:15 Grbajel (Brod na Kupi)
7:25 Gusti Laz (Pilana)
7:35 Ložac
7:45 Mala lešnica (Homer)
7:50 Zamost Brodski

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 10. 2011.

Ukupno: 155242
Ovaj mjesec: 1060
Ovaj tjedan: 295
Danas: 21
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani jabuka u Brodu na Kupi
Autor: Davor Tkalac, 27. 9. 2024.

22.09.2024. tradicionalno, i ove godine u Brodu na Kupi održala se manifestacija Dani jabuka, gdje su izlagači posjetiteljima mogli predstaviti i ponuditi svoje proizvode na navedenu temu. Učenička zadruga Bobovac predstavila se, kao i uvijek sa mnoštvom delicija pripravljenih od voća ili ljekovitog bilja kao što su jabučni ocat, razne vrste pekmeza, sirupi od mente ili matičnjaka, sirup od smrekovih iglica… Uz prehrambene proizvode ponudili smo i privjeske, magnetiće, držače za olovke i keramiku s motivima jabuke. Posjetitelji su pokazali veliki interes za proizvode bez upotrebe pesticida, osobito za jabuke iz našeg voćnjaka koje su ove godine dobro urodile plodom, a više o samoj manifestaciji slijedi u nastavku teksta gdje je učiteljica Nikolina Gotovac dala izjavu novinaru Nenadu Lučiću za Radio Rijeku.
 
Nikolina Gotovac, voditeljica Zadruge

Kakav je ovogodišnji urod jabuka u Brodu na Kupi?

Podatak da su ove godine u goranskim voćnjacima jabuke dobro rodile bila je tek prva u nizu dobrih vijesti na ovogodišnjem izdanju tradicionalne manifestacije Dan jabuka u Brodu na Kupi. Jabuku nazivaju kraljicom voća, jer njezinom redovitom konzumacijom smanjujemo rizik od dijabetesa, visokog tlaka i kancerogenih bolesti. Svjesni su toga i u Udruzi plodovi gorja Gorskog kotara, kojoj je i ove godine u organizaciji manifestacije Dan jabuka s razlogom glavni partner bila najmanja goranska Osnovna škola Frana Krste Frankopalna u Brodu na Kupi. Vijesti o urodu se, zajedno s voditeljicom i učiteljicom Nikolinom Gotovac, u školi posebno raduju članovi Učeničke zadruge Bobovac, nazvanoj po najpoznatijoj tradicionalnoj sorti goranskih jabuka. Naime, proljetos je zbog povremenog mraza i jednog zakašnjelog, travanjskog snijega u Gorskom kotaru bilo razloga za zabrinutost. Ali već je povoljnije svibanjsko vrijeme najavilo da plodova na voćkama neće nedostajati. Na kraju, jabuka je bilo dovoljno za potrebe manifestacije, a neće ih manjkati niti za školsku proizvodnu jabučnog octa i soka. Osim dobrog uroda, raduje i saznanje da je školski voćnjak u Brodu na Kupi obogaćen s tridesetak novih sadnica, uglavnom tradicijskih sorti, čime seukupan broj stabala gotovo udvostručio. Najpoznatija sorta Bobovac nije specifična samo po zelenoj boji prošaranoj tamnim točkama, već i osebujnom, pomalo kiselkastom okusu, a nije nevažno ni to da je, poput ostalih starih vrsta, otpornija na štetnike i bolesti. Upravo ta činjenica, ističe Gotovac, u školskom voćnjaku omogućava prirodni, ekološki uzgoj, koji se nakon svega odražava i na kvalitetu proizvoda što je prepoznaju i posjetitelji Dana jabuka, pa s prodajom nema problema. Učenici iz Broda na Kupi znaju sve o procesu izrade jabučnog pekmeza i octa, čiji se proces izrade također odvija na tradicionalan način te uz korištenje stare preše, a time se ujedno osigurava i određena količina zdravih proizvoda od jabuka za potrebe školske kuhinje.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju