Kakav je ovogodišnji urod jabuka u Brodu na Kupi?
Podatak da su ove godine u goranskim voćnjacima jabuke dobro rodile bila je tek prva u nizu dobrih vijesti na ovogodišnjem izdanju tradicionalne manifestacije Dan jabuka u Brodu na Kupi. Jabuku nazivaju kraljicom voća, jer njezinom redovitom konzumacijom smanjujemo rizik od dijabetesa, visokog tlaka i kancerogenih bolesti. Svjesni su toga i u Udruzi plodovi gorja Gorskog kotara, kojoj je i ove godine u organizaciji manifestacije Dan jabuka s razlogom glavni partner bila najmanja goranska Osnovna škola Frana Krste Frankopalna u Brodu na Kupi. Vijesti o urodu se, zajedno s voditeljicom i učiteljicom Nikolinom Gotovac, u školi posebno raduju članovi Učeničke zadruge Bobovac, nazvanoj po najpoznatijoj tradicionalnoj sorti goranskih jabuka. Naime, proljetos je zbog povremenog mraza i jednog zakašnjelog, travanjskog snijega u Gorskom kotaru bilo razloga za zabrinutost. Ali već je povoljnije svibanjsko vrijeme najavilo da plodova na voćkama neće nedostajati. Na kraju, jabuka je bilo dovoljno za potrebe manifestacije, a neće ih manjkati niti za školsku proizvodnu jabučnog octa i soka. Osim dobrog uroda, raduje i saznanje da je školski voćnjak u Brodu na Kupi obogaćen s tridesetak novih sadnica, uglavnom tradicijskih sorti, čime seukupan broj stabala gotovo udvostručio. Najpoznatija sorta Bobovac nije specifična samo po zelenoj boji prošaranoj tamnim točkama, već i osebujnom, pomalo kiselkastom okusu, a nije nevažno ni to da je, poput ostalih starih vrsta, otpornija na štetnike i bolesti. Upravo ta činjenica, ističe Gotovac, u školskom voćnjaku omogućava prirodni, ekološki uzgoj, koji se nakon svega odražava i na kvalitetu proizvoda što je prepoznaju i posjetitelji Dana jabuka, pa s prodajom nema problema. Učenici iz Broda na Kupi znaju sve o procesu izrade jabučnog pekmeza i octa, čiji se proces izrade također odvija na tradicionalan način te uz korištenje stare preše, a time se ujedno osigurava i određena količina zdravih proizvoda od jabuka za potrebe školske kuhinje.