2022-02-17 12:20:08

Tko čita, zlo ne misli

2021. godina proglašena je Godinom čitanja te je Osnovna škola Frana Krste Frankopana osmislila projekt pod nazivom Tko čita, zlo ne misli. Aktivnosti započete u 2021. nastavile su  i u 2022. godini.

S učenicima se pojačano radilo na promicanju čitalačke pismenosti, prepričavanju i interpretaciji pročitanih djela te su učenici nakon pročitanih priča poticani na stvaralaštvo i kreativni rad.

Zbog specifične strukture učenika poticano je čitanje učenika na satu. Radilo se je na uvježbavanju izgovora, dikcije, tečnosti čitanja, a posebno na razumijevanju novih leksema koje je preduvjet za čitanje s razumijevanjem. Učenici su čitali jedni drugima, a nakon toga je pročitano prepričavano da bi se naslov što bolje usvojio. Opetovano je korištena strategija čitanja s predviđanjem koja se je pokazala vrlo motivirajućom.

Učenici 5. razreda uvježbavali su čitanje na lektirnom naslovu romana fantastične priče Roalda Dahla Charlie i tvornica čokolade, te su nakon pročitanog djela knjigu usporedili s naknadno pogledanim filmom iz 2005. u režiji Tima Burtona nalazeći sličnosti i razlike.

Potom je ostvarena i suradnja s knjižničarkom Mihaelom Špoljarić koja je s učenicima 5. razreda provela radionicu u kojoj su izrađivali zlatne ulaznice za tvornicu čokolade Willyja Wonke te omote raznih čokolada.

Učenici 7.razreda su u sklopu Projekta Tko čita, zlo ne misli na Valentinovo dobili prigodan tekst za uvježbavanje čitanja s razumijevanjem pod nazivom Tajni prijatelj. Učenici su nakon pročitanog teksta odgovarali na pitanja cjelovitom rečenicom, označavali brojevima redoslijed fabule, rješavali zadatke višestrukog izbora te zadatke točno/netočno. Dio teksta koji su se odnosi na opis lika, učenici su sukladno opisanom trebali i nacrtati. To je podrazumijevalo samostalno i pažljivo čitanje opisa.

U obavljanju zadaka učenici su bili  vrlo uspješni što je rezultiralo obostranim zadovoljstvom učenika i učiteljice.

                                                Ana Derenčinović Shala, učiteljica Hrvatskog jezika

Mihaela Špoljarić, knjižničarka

                                                           


Osnovna škola Frana Krste Frankopana Brod na Kupi