2022-01-27 09:17:17

Dan sjećanja na žrtve Holokausta

U srijedu 26. siječnja 2022., dan uoči Dana sjećanja na žrtve Holokausta i  77. obljetnicu oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz, učenici viših razreda OŠ Frana Krste Frankopana u Brodu na Kupi prisjetili su se stradanja nevinih žrtava tijekom Drugog svjetskog rata, žrtava koje su stradale  samo zbog toga jer su pripadale drugoj rasi ili naciji, bile drugačijeg političkog uvjerenja, drugačije vjere ili seksualne orijentacije. Predavanje i prisjećanje održano je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

U suradnji s pedagoginjom Škole Ingrid Šimičić i s učiteljicom Hrvatskog jezika Anom Derenčinović Shala, učitelj Povijesti Igor Brčić podsjetio je učenike i na jedan tragičan događaj koji se zbio 30. travnja 1944. u malenom selu Lipa kada su pripadnici njemačke vojske zatočili i spalili 269 ljudi, među kojima i 96 djece. Najmlađa žrtva imala je svega 7 mjeseci. Učenici su plakate čitali te ih objesili na panoe  u hodniku Škole.

Učenik 8.razreda Mateo D. predstavio je pročitani lektirni naslov Dnevnik Anne Frank učenicima 6. i 7. razreda te su u sklopu obilježavanja Dana sjećanja učenici pogledali i ekranizaciju istoimenog Dnevnika.

Na kraju su učitelji još jednom učenicima naglasili potrebu prihvaćanja drugog i drugačijeg, potrebu tolerancije i uvažavanja mišljenja s kojima se  ponekad i ne slažemo, potrebu formiranja zdrave osobe otvorenog uma. 

Jedino time moguće je spriječiti ponavljanje ovakvih neopisivih tragedija u budućnosti čovječanstva.

Ana Derenčinović Shala, učiteljica Hrvatskog jezika

 


Osnovna škola Frana Krste Frankopana Brod na Kupi